Bizans Devleti ile Selçuklu Türkleri, Drakon Suyu Antlaşması
Yeni durum, Selçuklular’ın Anadolu’nun her tarafına yayılmalarına ve fethedilmemiş yeni yerlerin de ele geçirilmesine büyük katkı sağladı. Bu arada yeni imparator ile herhangi bir antlaşma ve ittifakta bulunmayan Süleymanşâh, beraberindeki Selçuklu kuvvetleri ile kısa zamanda İstanbul Boğazı’na kadar olan Anadolu yakasındaki toprakları da ele geçirdi.
Artık Bizans Devleti ile Selçuklu Türkleri arasında boğazın suları sınır olmuştu.
İmparator Aleksios’un kızı Anna Komnenos’un tuttuğu kayıtlardan anlaşıldığı üzere Süleymanşâh İstanbul’un karşı kıyısında yani Harem-Salacak-Üsküdar sahilinde oluşturduğu karakollar ve gümrük daireleri ile boğazdan gelip geçen gemilerden vergi almaya bile başlamıştı.
Bizans İmparatorluğu, Balkanları istilaya başlayan Normanlar ile uğraşmaktaydı. İmparator Aleksios, için Balkan cephesi daha fazla aciliyet kazandığından Süleymanşâh ile antlaşma yoluna gitti. İki taraf arasında yapılan diplomatik temaslar sonucunda 1081 yılı Haziran’ında Drakon Suyu Antlaşması yapıldı.
Bu antlaşmaya göre Selçuklular “Drakon” adı verilen bir dereye kadar Bizans ile olan sınırlarını geriye çekeceklerdi. Drakon, bazı tarihçi ve coğrafyacılara göre, bugünkü Maltepe’deki Dragos Tepesi, kimilerine göre de Kocaeli sınırları içindeki Kırkgeçit Deresi’dir.
Drakon Suyu Antlaşması, Bizans’ın Türkiye Selçuklu Devleti’ni ve onun başındaki Sultan Süleymanşşâh’ın saltanatının tanınması ve her iki devletin 1081 yılındaki sınırının belirlenmesi bakımından önemlidir.
Süleymanşâh, İznik ve İzmit şehirlerini fethederek bu bölgelerde hüküm sürmeye başladı ve böylece her taraf Türklerle dolmuş oldu. Bu gelişmelerden haberdar olan Abbasi Halifesi ona sancak ve diğer hâkimiyet alametleri göndererek onu sultan ilan etti.17
Süleymanşâh’ın kumandanlarından Karategin Bey de Çankırı, Kastamonu ve Sinop şehirlerini fethetmişti.18 Bugün Çankırı’da medfun bulunmaktadır.
Bu yazı ne kadar yararlı oldu?
Puan vermek için bir yıldıza tıklayın!
Ortalama puanı 4.5 / 5. Oy sayısı: 2
Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.
Bu yazının, sizin için faydalı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu gönderiyi nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin.
Yorum ekle