2023 Avrupa Kültür Başkentleri Veszprem Timioşara ve Elefsina

2023 Avrupa Kültür Başkentleri Veszprem Timioşara ve Elefsina Romanya’nın Timișoara, Yunanistan’ın Elefsina şehri ile birlikte 2023 Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen Macaristan’ın Veszprém şehri ile Bakony-Balaton bölgesi, 21 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen açılış töreniyle resmen Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşımaya başladı.

2023 Avrupa Kültür Başkentleri Veszprem Timioşara ve Elefsina Avrupa Birliği tarafından her yıl üye devletleri ile birlikte seçilen Kültür Başkentleri programı hem yerel kültürü tanıtıp gösteriyor hem de bir yıl boyunca devam eden olayların çerçevelerinin şehirlerin ve tarihi varlıklarını öne çıkararak izlediği ve kültür sanat meraklıları için cazibesini artırıyor. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’un ardından şimdilerde Avrupa’daki üç yeni şehir, 2023 Kültür Başkenti seçilerek bir yıl yapılacak büyüleyici bir oluşum ortaya çıkmaya hazırlanıyor.

2023 Avrupa Kültür Başkentleri Veszprem, Timioşara ve Elefsina
Avrupa Kültür Başkenti

Macaristan, Romanya  ve  Yunanistan’da şehir tatili denilince akla ilk gelen yerler çoğu zaman Budapeşte, Bükreş ve Atina olsa da, 2023 Kültür Başkentleri  seçilen  Veszprem, Timioşara  ve  Elefsina  bu yıl kesinlikle keşfedilen değerler! Sanat, tarih, gastronomi ve fazlası daha pek çok özelliği ile gelecek 2023 Kültür Başkentleri  Veszprem, Timioşara  ve  Elefsina ‘yı bırakmak için bu yılki seyahat gezi planlarınızda yer açmanızı öneririz.

İşte 2023 Avrupa Kültür Başkentleri

İşte 2023 Avrupa Kültür Başkentleri
İşte 2023 Avrupa Kültür Başkentleri

Veszprem , Macaristan

Macaristan’ın en önemli kentlerinden biri olan  Veszprem , geçmişiyle başkent Budapeşte’ye 120 km uzaklıkta bulunuyor. Bu eskişehirde yaklaşık 60 bin kişi yaşıyordu; 2019’daki UNESCO Müzik Şehri  tanıtımının ardından şimdilerde ise  2023 Kültür Başkenti’nin  heyecanını yaşıyor.

Kraliçeler Şehri lakabına sahip olan Veszprem’deki kültürel etkinlikler; 21 – 22 Ocak tarihlerinde Macaristan’ın milli marşı Himnusz’un 200. Yıldönümü ve Macar Kültür Günü’nü kutlayan oldukça büyük açılış töreni ile başlıyor. Açılış etkinliği sırasında kaçırılmaması gereken şey ise Shine Veszprem adlı bir saatlik müzik, dans, ışık gösterisi ve büyük seçim projeksiyonları içeren yapım! Veszprem’de yıl boyunca sürdürülebilirlik kapsamında gerçekleştirilecek muhteşem konserler, seminerler ve birbirinden güzel tiyatro oyunları sizi bekliyor, değerinde değer…

Temeşvar, Romanya

Avrupalıların mimari benzerliği nedeniyle  “Küçük Viyana”  nın sunduğu, 350 bin aşan dünyadan Romanya’nın üçüncü büyük şehri olan  Timisoara ; opera, bale, tiyatro ve çeşitli konser etkinlikleri açısından oldukça zengin bir yer. 1889’daki elektrikli sokak lambalarının ilk tanıtıldığı yer olarak bilinen şehirdeki bir yıl boyunca sanat harcamalarının merkezi ise “Işığınızı parlatsın, şehri aydınlatın!” sloganı ile ışık teması yer alıyor.

2023 Avrupa Kültür Başkentleri Veszprem, Timioşara ve Elefsina

 

Temeşvar Avrupa Kültür Başkenti 2023’ün açılış töreni 17 – 19 Şubat tarihleri ​​arasında yapılacak. Şubat aylarında gidemezseniz de endişeleniyorsanız. Çünkü yıl boyunca konserlerden sanat sergilerine, söyleşilerden atölyelere kadar her hafta ortalama 30 etkinlik gerçekleştirilecek.

2023 Avrupa Kültür Başkentleri Veszprem, Timioşara ve Elefsina
Kültür Başkentleri Veszprem, Timioşara ve Elefsina

 

Elefsina, Yunanistan

Atina’ya sadece 18 km uzaklıkta bulunan  Elefsina’nın 2023 Avrupa Kültür Başkenti  açılış töreni 4 Şubat’ta birçok mekanın  bulunduğu şehrin sahil şeridinde yapılacak. Sabahtan akşama kadar devam edecek olan sergi, konser ve partiler ise sokakları canlandıracak. Bu açılış, Elefsina’nın büyüleyici küresel kutlarken, tüm yıl boyunca gerçekleştirilecek programı da tanıtmasını sağlayacak. Toplamda 30 farklı mekanda 400’den fazla prodüksiyonun planlandığı şehir heyecan dolu bir kültürel yıl geçirmeye hazırlanıyor.

 

İşte 2023 Avrupa Kültür Başkentleri
İşte 2023 Avrupa Kültür Başkentleri

Bu yazı ne kadar yararlı oldu?

Puan vermek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu yazının, sizin için faydalı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin.

Yorum ekle

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed